Hva er en CV

En CV, som står for curriculum vitae, er et dokument som brukes når man søker jobb. Den lar deg oppsummere din utdanning, ferdigheter og erfaring, slik at du kan selge ferdighetene dine til potensielle arbeidsgivere.Du kan forresten last ned profesjonelle CV-maler på CV Shop Ved siden av CV-en din ber arbeidsgivere også vanligvis om et følgebrev.

Hvor lang bør en CV være?

En standard CV i Storbritannia bør ikke være lengre enn to sider av A4. Ta en titt på vårt eksempel på en kronologisk CV for inspirasjon.

Når det er sagt, passer ikke én størrelse alle. For eksempel kan det hende at en som går ut av skolen eller nyutdannet med minimal erfaring trenger å bruke én side av A4. Selv om det ikke brukes så ofte, kan en tre-siders CV være nødvendig for de i roller på høyt nivå eller for personer som har fått mye erfaring eller jobbet i flere jobber i løpet av de siste fem til ti årene. For eksempel kan noen medisinske eller akademiske CV-er være lengre avhengig av din erfaring. Selv om det er viktig å holde CV-en din kortfattet, bør du også unngå å selge erfaringen din kort.

 

For å spare plass må du bare inkludere hovedpunktene i utdannelsen og erfaringen din. Hold deg til relevant informasjon og ikke gjenta det du har sagt i følgebrevet ditt. Hvis du sliter med å redigere CV-en din, spør deg selv om viss informasjon selger deg. Hvis det ikke kutter det ut. Hvis det ikke er relevant for jobben du søker på, slett det og hvis det er en gammel detalj fra ti år siden, oppsummer den.

Hva du skal inkludere i en CV

Kontaktdetaljer - Ta med fullt navn, hjemmeadresse, mobilnummer og e-postadresse. Fødselsdatoen din er irrelevant, og med mindre du søker på en skuespiller- eller modelljobb trenger du ikke å inkludere et bilde.

Profil - En CV-profil er en kortfattet uttalelse som fremhever dine nøkkelegenskaper og hjelper deg å skille deg ut fra mengden. Vanligvis plassert i begynnelsen av en CV, plukker den ut noen få relevante prestasjoner og ferdigheter, samtidig som den uttrykker dine karrieremål. En god CV-profil fokuserer på sektoren du søker til, da følgebrevet ditt vil være jobbspesifikk. Hold CV-personlige utsagn korte og raske - 100 ord er den perfekte lengden. Oppdag hvordan du skriver en personlig uttalelse til CV-en din.

Utdanning - List opp og dater all tidligere utdanning, inkludert faglige kvalifikasjoner. Plasser den nyeste først. Ta med kvalifikasjonstype/karakterer og datoene. Nevn spesifikke moduler kun der det er relevant.

Arbeidserfaring - Skriv opp arbeidserfaringen din i omvendt datorekkefølge, og sørg for at alt du nevner er relevant for jobben du søker på. Inkluder din stillingstittel, navnet på selskapet, hvor lenge du var i organisasjonen og nøkkelansvar. Hvis du har mye relevant arbeidserfaring, bør denne delen komme før utdanning.

Ferdigheter og prestasjoner - Det er her du snakker om fremmedspråkene du snakker og IT-pakkene du kan bruke kompetent. Nøkkelferdighetene du nevner bør være relevante for jobben. Ikke overdriv dine evner, siden du må sikkerhetskopiere påstandene dine under intervjuet. Hvis du har mange jobbspesifikke ferdigheter bør du lage en ferdighetsbasert CV.

Interesser - 'Sosialisering', 'gå på kino' og 'lese' kommer ikke til å fange en rekrutterers oppmerksomhet. Imidlertid kan relevante interesser gi et mer fullstendig bilde av hvem du er, samt gi deg noe å snakke om på intervjuet. Eksempler inkluderer å skrive din egen blogg eller nyhetsbrev hvis du ønsker å bli journalist, være en del av en dramagruppe hvis du ønsker å komme inn i salg og ditt engasjement i klimaendringer hvis du ønsker en miljøjobb. Hvis du ikke har noen relevante hobbyer eller interesser, la denne delen utelates.

Referanser - Du trenger ikke oppgi navnene på dommerne på dette stadiet. Du kan si "referanser tilgjengelig på forespørsel", men de fleste arbeidsgivere vil anta at dette er tilfellet, så hvis du står fast på plass, kan du utelate dette.

For mer hjelp og råd om hvordan du skriver en CV og for å finne CV-maler, se eksempel CV-er.

ca85991f79cba82c36aa5e6e35571090